WE DELIVER DIGITAL EXPERIENCE

Shape
Shape
  Terug naar artikelen

Wanneer mijn dochter 28 wordt…Het jaar 2045

  ± 4 min. leestijd
26 jan, 2022 Blog
Deze blog start ik met een hypothetische toekomstvisie. Er gaat een situatie ontstaan waarbij de technologische vooruitgang zo snel gaat dat mensen de resulterende maatschappij niet meer kunnen begrijpen. Het menselijk brein kan het gewoon niet bijhouden, terwijl kunstmatige intelligentie of posthumans zichtzelf in hoog tempo blijven verbeteren door steeds intelligentere artificiële intelligentie. Zelf vind ik dat een enge gedachte. Het voelt alsof mijn dochter van 28 in het jaar 2045 een leven heeft waar technologie volledig de dienst uitmaakt. Of niet?

2045 als keerpunt?

Uitvinder en ondernemer Ray Kurzweil voorspelt dat het jaar 2045 het jaar is waarin deze toekomstvisie werkelijkheid zal zijn. Het wordt Technologische Singulariteit genoemd en je kunt er hier alles over terugvinden. Dat gegeven zette mij aan het denken. Wat zou er nog meer kunnen veranderen in het leven van mijn dochter van 28? Dus begon ik te dromen..

Nieuwe grootmachten regeren de wereld in 2045

Alleen bedrijven met voldoende schaalgrootte konden op tijd met de exponentiële groei meebewegen. De rest van de IT-bedrijven, dus ook ik, ben failliet gegaan. Er zijn drie tot vijf grote Tech bedrijven die de wereld volledig domineren. Banken en verzekeraars bestaan niet meer en een hypotheek sluit mijn dochter in 2045 af bij een van deze giganten, die inmiddels FinTech bedrijven geworden zijn. Ze beschikken immers over miljarden. Een Zuid Europees land is zojuist door een van deze grootheden opgekocht, want alle nationale overheden bleken failliet te zijn. Dat was duidelijk geworden omdat associatieve intelligentie dit op de cijfer nauwkeurig wist te vertellen. Ook wie er verantwoordelijk voor waren, dus werden ze opgepakt door een leger van robots. Ik schrok wakker!

Terug naar de werkelijkheid

Dit soort doemscenario’s zouden geheel of gedeeltelijk werkelijkheid kunnen worden, maar tegelijkertijd geloof ik dat mensen veerkrachtig zijn en op tijd ingrijpen als de macht ergens ter wereld te groot wordt. Als het goed is moet technologie altijd in dienst blijven staan van mensen en niet andersom. Een positief gegeven is dat technologische innovaties zorgen voor iets waar veel mensen naar snakken; meer tijd voor elkaar! Zonder technologie hadden we nooit het aantal werkuren per week kunnen verlagen.

Mijn wens is dan ook dat mijn dochter opgroeit in een maatschappij waar niet alles meer draait om ‘werken, werken, werken’, twee banen en de hypotheek aflossen. Technologie heeft ons altijd vooruitgeholpen en meer welvaart gebracht, alleen slagen we er slecht in om het op een goede en duurzame manier te verdelen.

Dat is mijn werkelijkheid, waarin ons kabinet serieuze stappen moet maken om de toekomst er mooier uit te laten zien voor iedereen. Reacties stel ik enorm op prijs.

Ook namens mijn jonge dochter,

Pascal Rieder

Vorige
Volgende

Klaar voor een (nieuwe) IT-partner?

Tulipsoft is betrouwbaar en gaat geen digitale uitdaging uit de weg, zelfs als de deadline kort is. Technische vraagstukken maakt Tulipsoft begrijpbaar voor zowel de business als IT, waardoor de communicatie helder is en soepel verloopt.

Relevante artikelen

Gezocht: Innovatieve digital agencies met grote digitale uitdagingen!
Gezocht: Innovatieve digital agencies met grote digitale uitdagingen!
Lees verder
Een kortstondige campagne of langdurig champagne drinken?
Een kortstondige campagne of langdurig champagne drinken?
Lees verder
Gaan we samen lachen over 8 jaar over hetgeen ik voorspel voor het jaar 2030? Goed om er eens over te filosoferen...
Gaan we samen lachen over 8 jaar over hetgeen ik voorspel voor het jaar 2030? Goed om er eens over te filosoferen...
Lees verder
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door op de knop te klikken geef je toestemming aan Tulipsoft om je persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken, zodat wij je van de gevraagde inhoud en relevante communicatie kunnen voorzien.

Projecten

Cruesli.nl - winactie
Cruesli.nl - winactie
Lees verder
Klantportaal voor beleggers (UX/UI design en Sitefinity CMS development)
Klantportaal voor beleggers (UX/UI design en Sitefinity CMS development)
Lees verder
Sitefinity CMS training op locatie in Cuba
Sitefinity CMS training op locatie in Cuba
Lees verder

Heb je een vraag?

Het antwoord is ja!
  • Maken jullie op maat gemaakte designs?
  • Leveren jullie white label producten?
  • Tekenen jullie een NDA?
  • Hebben jullie in-house developers?
  • Gaan jullie (white label) mee naar onze klanten?
  • Werken jullie samen met onze IT-afdeling?
  • Werken jullie samen met onze design partij?
  • Zijn de webapplicaties responsive?
  • Kan de scope tussentijds gewijzigd worden?
  • Hebben jullie lekkere koffie?

Voor elke andere vraag?

Neem contact met ons op
We zullen uw e-mail nooit met iemand anders delen.