Samenwerken met mensen die jouw taal spreken
Mevrouw mag natuurlijk ook. Alleen is het helaas nog steeds zo dat technische beroepen vaker door mannen worden ingevuld. Deze blog had daarom ook kunnen heten; ‘Ik wil gauw een codeer-mevrouw’. Iedere ‘homo sapiens’ is wat ons betreft gelijk maar soms ben je gewoon op zoek naar extra innovatieve kwaliteit van een individu om jezelf of klanten vooruit te helpen.
Coderen, gaat niet alleen over het spreken van computertaal
Iemand die code schrijft spreekt de computertaal waarmee instructies aan de computer worden gegeven. Bijvoorbeeld om een klantportaal, website of app te bouwen. Alleen blijkt er wel vaak een uitdaging te zijn. Als de businesstaal namelijk niet gesproken wordt dan bestaat er een kans dat er onzinnige stappen worden ingegeven tijdens het coderen. De waarde van het kunnen spreken van zowel computertaal als businesstaal wordt vaak onderschat. Met alle goede bedoelingen van dien worden door techneuten applicaties ontwikkeld die achteraf geen businesswaarde bleken te hebben. Er wordt kortgezegd te weinig meegedacht en alleen maar uitgevoerd. Een onzinnige app kan bijvoorbeeld het gevolg zijn.
“Hello here New Delhi”
Oeps een stereo typering… Dit is net zoiets als zeggen dat alle Nederlanders zuinig zijn. Maar ergens valt er wel een kern van waarheid te bespeuren. Deze uitspraak heeft met het uitbesteden van development aan de andere kant van de wereld te maken. Als bijvoorbeeld digital agencies, na uitvoerige strategiesessies, een prachtig ontwerp bedacht hebben voor een klantportaal, een datakoppeling of specifieke softwareapplicatie dan wordt nog weleens uitgeweken naar lage lonen landen. India is daar slechts een voorbeeld van. “Hello Warschau” had ook gekund. Op zich is daar niets mis mee, want door de digitalisatie is er één wereld ontstaan waar op meerdere plekken kansen liggen om iets te laten bouwen. Toch is het handig om letterlijk iemand aan jouw kant te hebben die je bijstaat en als klantbord dient.
De IT taal (nog) beter leren spreken
Als je zelf de taal van IT onvoldoende beheerst, of extra handen bij het schrijven van code nodig hebt, dan kun je natuurlijk ook uitwijken naar mensen die letterlijk jouw taal spreken. Zullen we eens een ouderwets Nederlands bakkie doen? “Call us Sir Code, appelez-nous code monsieur of doe maar gewoon…”
- Pascal Rieder