2045 als keerpunt?

Uitvinder en ondernemer Ray Kurzweil voorspelt dat het jaar 2045 het jaar is waarin deze toekomstvisie werkelijkheid zal zijn. Het wordt Technologische Singulariteit genoemd en je kunt er hier alles over terugvinden. Dat gegeven zette mij aan het denken. Wat zou er nog meer kunnen veranderen in het leven van mijn dochter van 28? Dus begon ik te dromen..

Nieuwe grootmachten regeren de wereld in 2045

Alleen bedrijven met voldoende schaalgrootte konden op tijd met de exponentiële groei meebewegen. De rest van de IT-bedrijven, dus ook ik, ben failliet gegaan. Er zijn drie tot vijf grote Tech bedrijven die de wereld volledig domineren. Banken en verzekeraars bestaan niet meer en een hypotheek sluit mijn dochter in 2045 af bij een van deze giganten, die inmiddels FinTech bedrijven geworden zijn. Ze beschikken immers over miljarden. Een Zuid Europees land is zojuist door een van deze grootheden opgekocht, want alle nationale overheden bleken failliet te zijn. Dat was duidelijk geworden omdat associatieve intelligentie dit op de cijfer nauwkeurig wist te vertellen. Ook wie er verantwoordelijk voor waren, dus werden ze opgepakt door een leger van robots. Ik schrok wakker!

Terug naar de werkelijkheid

Dit soort doemscenario’s zouden geheel of gedeeltelijk werkelijkheid kunnen worden, maar tegelijkertijd geloof ik dat mensen veerkrachtig zijn en op tijd ingrijpen als de macht ergens ter wereld te groot wordt. Als het goed is moet technologie altijd in dienst blijven staan van mensen en niet andersom. Een positief gegeven is dat technologische innovaties zorgen voor iets waar veel mensen naar snakken; meer tijd voor elkaar! Zonder technologie hadden we nooit het aantal werkuren per week kunnen verlagen.

Mijn wens is dan ook dat mijn dochter opgroeit in een maatschappij waar niet alles meer draait om ‘werken, werken, werken’, twee banen en de hypotheek aflossen. Technologie heeft ons altijd vooruitgeholpen en meer welvaart gebracht, alleen slagen we er slecht in om het op een goede en duurzame manier te verdelen.

Dat is mijn werkelijkheid, waarin ons kabinet serieuze stappen moet maken om de toekomst er mooier uit te laten zien voor iedereen. Reacties stel ik enorm op prijs.

Ook namens mijn jonge dochter,

- Pascal Rieder