WE DELIVER DIGITAL EXPERIENCE

Shape
Shape

Artikelen

  Terug naar artikelen

Gaan we samen lachen over 8 jaar over hetgeen ik voorspel voor het jaar 2030? Goed om er eens over te filosoferen...

  ± 4 min. leestijd
19 jan, 2022 Blog
Een spannende vraag. Want, technologie verandert zo snel dat de meeste mensen het niet meer bij kunnen houden. Wat we gisteren nog normaal vonden is vandaag al achterhaald. Toch leek het mij interessant om er eens over te filosoferen. Zullen we over acht jaar eens terugkijken? Wellicht dat we er samen over kunnen lachen, omdat 2030 er totaal anders uitziet dan ik gedacht had. Een aantal gedachten:

Er zal meer aandacht zijn voor lokale productie

Veel van ons voedsel komt uit het buitenland. Ook een groot gedeelte van de apparaten die we gebruiken wordt in Azië gemaakt. Er zijn twee redenen die pleiten dat er meer lokale productie gaat plaatsvinden in 2030. De eerste is dat een pandemie duidelijk heeft gemaakt dat we in Europa te afhankelijk zijn van te lange supply chains. De tweede reden is een grotere aandacht en urgentie rondom duurzaamheid. Als we alles maar blijven invliegen of met grote containers over zee transporteren halen we wellicht nooit onze klimaatdoelstellingen.

Technologie is leidend in de gezondheidszorg

Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren in de gezondheidszorg als kwantumcomputers vaker ingezet gaan worden om een diagnose te stellen met betrekking tot iemands ziekteverloop? Waarschijnlijk weet een computer nu al een betere diagnose te geven dan een huisarts. Zijn we in 2030 sneller in staat om een pandemie de kop in te drukken en eerder een vaccin op de markt te brengen? Ik denk het wel, wat positief nieuws zal zijn. Ook zijn er nu al betere ogen dan de ogen van een chirurg. Mijn verwachting is dat ziektes die zich manifesteren steeds eerder ontdekt worden door hoog sensitieve slimme lenzen. De gezondheidszorg zal in 2030 veel meer aan preventie doen en ‘handen in de zorg’ worden vaker geleverd door zorgrobots.

Veranderingen met betrekking tot het verkeer

Als de zelfrijdende auto komt, moet je dan nog wel een rijbewijs halen? Bestaat het CBR nog en rijden er nog vrachtwagenchauffeurs? In 2030 zal de infrastructuur er mogelijk nog niet op berekend zijn. Met een groeiend aantal inwoners zijn er uitdagingen om al die verkeersstromen te managen in de openbare ruimte. Wel denk ik dat je eerst leert rijden in een simulator, voordat je de weg op mag. Mijn voorspelling is ook dat iedereen op een elektrische fiets rijdt, ook kinderen. De elektrische auto bleek toch niet zo milieuvriendelijk te zijn; we rijden op waterstofgas en stoten alleen nog water uit. We gaan het zien.

Meer mensen wonen in slimmere, kleinere huizen

Vinex woonwijken zijn typisch Nederlands. Maar ervaring leert dat de betaalbaarheid van dergelijke huizen in moderne woonwijken enorm onder druk staat. Mijn voorspelling is dat er een generatie komt die bereid is om meer ‘tiny’ te gaan wonen, zolang deze huizen voorzien zijn van attractieve digitale gadgets. Woongenot is in 2030 belangrijker dan vierkante meters en wordt aangestuurd door apps en spraak. Ook zal de tijdsduur om te bouwen enorm verkleind worden doordat er steeds meer kant-en-klare bouwcomponenten geproduceerd worden, ook op het gebied van 3D print.

Nog meer technologie

In 2030 hebben we opvouwbare ultradunne smartphones, praat je ’s-ochtends tegen je spiegel om het weerbericht te horen en zijn functies in je huis spraak gestuurd. Een app is dan ‘ouderwets’. Misschien bestaat er wel geen toetsenbord meer, omdat je gewoon alles zegt tegen een kleine slimme computer of een onlinescherm. Muisarmen bestaan ook niet meer, want je stuurt iets aan met je ogen, vinger, het knikken van je hoofd of zelfs een gedachte…

In de volgende blog bespreken we hoe je als bedrijf nu al kunt inspelen op de wereld van 2030.

Pascal Rieder

Vorige
Volgende

Klaar voor een (nieuwe) IT-partner?

Tulipsoft is betrouwbaar en gaat geen digitale uitdaging uit de weg, zelfs als de deadline kort is. Technische vraagstukken maakt Tulipsoft begrijpbaar voor zowel de business als IT, waardoor de communicatie helder is en soepel verloopt.

Relevante artikelen

Gezocht: Innovatieve digital agencies met grote digitale uitdagingen!
Gezocht: Innovatieve digital agencies met grote digitale uitdagingen!
Lees verder
Een kortstondige campagne of langdurig champagne drinken?
Een kortstondige campagne of langdurig champagne drinken?
Lees verder
Wanneer mijn dochter 28 wordt…Het jaar 2045
Wanneer mijn dochter 28 wordt…Het jaar 2045
Lees verder
Lees meer

Heb je een vraag?

Het antwoord is ja!
  • Maken jullie op maat gemaakte designs?
  • Leveren jullie white label producten?
  • Tekenen jullie een NDA?
  • Hebben jullie in-house developers?
  • Gaan jullie (white label) mee naar onze klanten?
  • Werken jullie samen met onze IT-afdeling?
  • Werken jullie samen met onze design partij?
  • Zijn de webapplicaties responsive?
  • Kan de scope tussentijds gewijzigd worden?
  • Hebben jullie lekkere koffie?

Voor elke andere vraag?

Neem contact met ons op
We zullen uw e-mail nooit met iemand anders delen.