WE DELIVER DIGITAL EXPERIENCE

Shape
Shape
  Terug naar artikelen

Een kortstondige campagne of langdurig champagne drinken?

  ± 4 min. leestijd
01 nov, 2021 Blog
Een belangrijke reden dat marketing campagnes falen is dat er onvoldoende kennis is over wat een klant nu echt wil. Je zou het kunnen omschrijven als ‘iets als niet zeker weten, maar het wel voor een ander bedenken’. Dat gebeurt helaas vaker dan je denkt. Met alle goede bedoelingen van dien werken digital agencies, samen met marketingafdelingen van hun klanten, nieuwe concepten uit. Op papier lijken ze goed. Toch besluit het management om de volgende keer niet opnieuw deze investering te maken. De gewenste resultaten bleven uit…

Waardoor ontstaan mismatches?

De creativiteit van mensen In het marketingvak heeft alleen waarde als klanten zich begrepen of aangesproken voelen. Dat klinkt logisch, maar is steeds uitdagender geworden. Er zijn een aantal reden hiervoor aan te geven. Klanten zijn bijvoorbeeld steeds minder standvastig en veranderen, door allerlei externe afleidingen, steeds vaker hun gedrag of mening. We leven immers allemaal in een maatschappij waarin we dagelijks digitaal beïnvloed worden door anderen. Ook wij.

Daarnaast zie je, zeker bij grotere organisaties, dat marketingafdelingen die bijvoorbeeld bestaan uit Product marketeers en Channel marketeers niet of nauwelijks met elkaar praten of elkaar weten te vinden. Soms blijkt ook dat er te weinig contact is met salesafdelingen en de bijbehorende accountmanagers. Juist zij zijn het die nieuwe behoeften tijdens klantgesprekken spotten. Mismatches van campagnes ontstaan ook omdat er te veel interne vergaderingen zijn; klanten worden te weinig gezien en letterlijk gehoord door marketingmedewerkers. Klopt de opdracht dan wel die aan een digital agency wordt meegegeven?

Wat nodig is om langdurig champagne te drinken

Champagne drink je als je succes hebt. Organisaties die dat vaker willen doen zullen ervaren dat langdurig klantcontact vaak niet wordt gerealiseerd door losstaande campagnes. Wel door het constant creëren van een gevoel dat je er als klant ook echt bij hoort (Inclusiviteit). Onze mening is dat het vakgebied van marketing en digital agencies technologie nodig heeft om klanten op het juiste moment aan te spreken. Dus wendbaar zijn met hun behoeften en gedragingen. Data-driven tooling, aantrekkelijke user interfaces en geautomatiseerde informatie op elk moment van de customer journey spelen daar een cruciale rol bij.

Als je dezelfde mening bent toegedaan en bijvoorbeeld (te) afhankelijk bent van de agenda van de eigen IT afdeling, schroom dan niet om externe hulp in te roepen. Ook als je ervaart dat het uitdagend is om een online professional aan te trekken. Want die willen we graag langdurig voor jou zijn. Wellicht is nu het moment om extra hulp in het budget van 2022 mee te nemen.

De koffie staat klaar, champagne desgewenst ook.

Vorige
Volgende

Klaar voor een (nieuwe) IT-partner?

Tulipsoft is betrouwbaar en gaat geen digitale uitdaging uit de weg, zelfs als de deadline kort is. Technische vraagstukken maakt Tulipsoft begrijpbaar voor zowel de business als IT, waardoor de communicatie helder is en soepel verloopt.

Relevante artikelen

Gezocht: Innovatieve digital agencies met grote digitale uitdagingen!
Gezocht: Innovatieve digital agencies met grote digitale uitdagingen!
Lees verder
Wanneer mijn dochter 28 wordt…Het jaar 2045
Wanneer mijn dochter 28 wordt…Het jaar 2045
Lees verder
Gaan we samen lachen over 8 jaar over hetgeen ik voorspel voor het jaar 2030? Goed om er eens over te filosoferen...
Gaan we samen lachen over 8 jaar over hetgeen ik voorspel voor het jaar 2030? Goed om er eens over te filosoferen...
Lees verder
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door op de knop te klikken geef je toestemming aan Tulipsoft om je persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken, zodat wij je van de gevraagde inhoud en relevante communicatie kunnen voorzien.

Projecten

Cruesli.nl - winactie
Cruesli.nl - winactie
Lees verder
Klantportaal voor beleggers (UX/UI design en Sitefinity CMS development)
Klantportaal voor beleggers (UX/UI design en Sitefinity CMS development)
Lees verder
Sitefinity CMS training op locatie in Cuba
Sitefinity CMS training op locatie in Cuba
Lees verder

Heb je een vraag?

Het antwoord is ja!
  • Maken jullie op maat gemaakte designs?
  • Leveren jullie white label producten?
  • Tekenen jullie een NDA?
  • Hebben jullie in-house developers?
  • Gaan jullie (white label) mee naar onze klanten?
  • Werken jullie samen met onze IT-afdeling?
  • Werken jullie samen met onze design partij?
  • Zijn de webapplicaties responsive?
  • Kan de scope tussentijds gewijzigd worden?
  • Hebben jullie lekkere koffie?

Voor elke andere vraag?

Neem contact met ons op
We zullen uw e-mail nooit met iemand anders delen.