Het ‘functionaliteit-denken’ voert de overhand
In de praktijk neem ik het volgende waar; er zijn mensen, vaak bij grotere organisaties, die verantwoordelijk zijn voor de functionele wensen in een aanbesteding of RFP. Alleen ontbreekt het in veel gevallen aan een diepere inhoudelijke kennis. De consequentie van een gewenste verandering wordt daardoor niet altijd op tijd gezien aan de klantzijde. Overigens wordt er aan de leverancierszijde wel eens te vaak ‘ja’ gezegd op een functionaliteit, terwijl het echte antwoord ‘nee’ had moeten zijn. Doordat projecten de neiging hebben om altijd langer te duren dan gepland moeten developers hun razende best doen om alles functioneel te laten werken. De kans dat de gebruikerservaring afneemt en de digitale onveiligheid groter wordt neemt daardoor toe. De deadline nadert immers…
Veranderingen in de klant-leveranciersrelatie
Als je de klant-leveranciersrelatie door de jaren heen bekijkt dan valt er iets interessants waar te nemen. Jaren geleden nam ‘de verkoper’ je mee aan de hand en werd er verteld waarom iets goed bij je past. Dit partnership was leidend, we vertrouwden gevoelsmatig meer op elkaar en we namen ook meer de tijd…
Later kwamen er meer standaard producten, werden we onderling minder uniek en werd datgene gemaakt wat de massa wilde hebben. ”Als iedereen het gebruikt zal het wel veilig en goed zijn”, werd er mogelijk gedacht. In de tijd waarin we nu leven zijn er duizenden manieren voor klanten om zich vooraf goed in te lezen en informatie in te winnen, alleen kan de vraag gesteld worden of dat altijd wel zo slim is. Denk aan ‘fake news’ wat voor waarheid wordt aangenomen, terwijl meer onderzoek vooraf een beter gevalideerd oordeel geeft.
Partnerselectie is belangrijker dan de selectie van functionaliteiten
Graag zou ik een lans willen breken om in een voortraject niet alleen maar functionele wensen uit te schrijven en ‘vinkjes’ te zetten. Ik denk dat het slimmer is om je eerst af te vragen wie de juiste partner is en vooral waarom dit zo is. Dan kan deze partij bijvoorbeeld met je meedenken over prachtige gebruikerservaringen of veilige digitale portalen voor klanten en medewerkers.
Jouw idee ook werkelijkheid maken?
We toetsen graag samen de haalbaarheid daarvan voordat we alle wensen en eisen gaan afvinken.
Verder ben ik geïnteresseerd wie het wel/niet eens is met de stelling en waarom dit zo is. Wat is jouw mening?
Pascal Rieder.