Check 1: Een logische navigatie
De allereerste vraag is natuurlijk of er een goede zoekfunctie is. Dat betekent dat zoekwoorden zowel aan documenten als pagina’s refereren. Als er veel informatie te delen is wordt er dan gebruikgemaakt van filters? Je kunt bijvoorbeeld vinkjes zetten bij Booking.com als je een reis boekt, dus is dat ook mogelijk als je een bepaalde opleidingsrichting wilt kiezen.
Check 2: Een heldere menustructuur
De afgelopen jaren zijn veel schoolgemeenschappen bij elkaar gevoegd. Dat betekent soms ook een ‘copy-paste’ van een overvloed aan informatie en tabs met tientallen sub pagina’s. Hoeveel muisklikken moeten studenten, leerlingen en ouders doen? In de snelle consumptiemaatschappij geldt ook hier; “hoe korter, hoe beter.”
Check 3: Een plezierige afwisseling van tekst en beeld
Het bekende ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’ is hier van toepassing. Soms is het beter om een student een enthousiast verhaal over de opleiding te laten vertellen dan er vijfhonderd woorden over te schrijven. Check 3b is om ook eens te controleren of al het tekst- en beeldmateriaal ook goed zichtbaar is op de smartphone. Dan kom je nog weleens voor verrassingen te staan, terwijl de smartphone tegenwoordig bijna in de hand is vastgegroeid bij studenten.
Check 4: Is het portaal voor iedereen gelijk?
Veel websites weten, op basis van eerdere zoekresultaten en jouw profielinstellingen, waar je naar op zoek bent. Op die manier kunnen aanbevelingen gedaan worden. Hoe staat het met de personalisatie naar ouders en studenten? Iemand die tussen de 12 en 14 jaar oud is hoeft geen universitaire studies te kunnen zien en als je bacheloropleiding aan de hogeschool volgt is een masteropleiding nu nog niet interessant. Door rollen en profielen te gebruiken worden onderwijsportalen op maat gepresenteerd tijdens de gehele studietijd.
Check 5: De optimale beleving
Je hebt een download gedaan, krijg je dan een bedankje? De optimale beleving is dat je bijvoorbeeld een week later aanvullende informatie per e-mail of WhatsApp toegezonden krijgt. De digitale beleving betekent dat ouders, studenten en leerlingen tussentijds die informatie krijgen die ze op dat moment ook nodig hebben. Zullen we het een ‘onderwijs journey’ noemen?
En… Hoe modern is het portaal van de onderwijsinstelling waar je voor werkt of waar jouw kinderen aan het studeren zijn?
De te behalen resultaten
Hoe meer onderwijsinstellingen erin slagen om maatwerk via het onderwijsportaal aan te bieden, hoe minder er gezocht hoeft te worden tussen allerlei informatie die (nog) niet relevant is. Daarnaast zorgt de combinatie tussen personalisatie en data ervoor dat er ook attractieve MijnOmgevingen gerealiseerd kunnen worden waarin studenten alles tijdens hun studie kunnen regelen en vinden.